Oyunlar ve oyuncaklar çocuğun insanları ve dünyayı keşfetmelerine olanak veren, dünya ve yaşadıkları çevre içerinde konumunu fark etmesine ve güvenli keyif aldığı bir ortamda keşif yapmasına olanak veren temel ihtiyaçlardan biridir. Bu nedenle sağlığa uygun oyuncak seçmek kadar yaşa ve gelişim basamağına uygun oyun ve oyuncak seçimi de ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar arasındadır.
1-3 YAŞ
Taklit becerileri geliştiği için bu yaş çocuklar taklit oyunlarını ve fiziksel aktivite gerektiren oyunlara ilgi duyarlar. Kendi çabaları ile hareket ettirdikleri ve ses çıkarttırdıkları oyuncaklardan keyif alırlar. Nesnelerin kullanım şekillerine ve niteliklerine ilgi duyarlar hala ilgileri anne ve babalarındadır ancak başka çocuklarla da ilgilenir ve oynamak isterler. Dillerini artık isteklerini ifade etmek için kullanmaya başlamışlardır.Çocukların karşılıklı işbirliğine dayalı oyunlar oynamaya başladıkları bu yaşlarda seçilecek oyuncakların genel özellikleri şu şekilde olmalıdır. Hareketli ve sesli oyuncaklar ilgilerini çeker, renkli ve çocuğun taşıyabileceği boyutta oyuncaklar olması önem taşır. Büyük arabalar, kamyonlar 3 tekerlekli bisiklet tercih edilmelidir. İtme, çekme, tutma becerilerini destekleyen oyuncaklar, bebek arabaları, büyük Legolar, tahta bloklar ve küpler uygundur. Çocuğun yaşına uygun parçalı yap-bozlar tercih edilmelidir. Çocuğun yapabilme düzeyine göre yapboz parçaları arttırılmalıdır. Şekil, sayı yerleştirme oyuncakları tercih edilebilir. Evcilik oyuncakları, gerçeğe uygun formda bebekler, kıyafetler, konuşan bebekler seçilmelidir. Minyatür hayvanlar çocukların çok ilgisini çeker ve öğreticidir hayvan ses ve taklitleri oyuna dahil edilmelidir, kuklalar, kukla gösterileri, aile temsilleri eğitici olacaktır. Müzik aletleri ebatları uygun zil,düdük,davul,ksilofon ile ritim duyguları geliştirilebilir. Eşleştirme oyuncakları, tahta ve büyük tebeşirler, yumuşak ve büyük pastel boyalarla karalama çalışmaları yapılabilir.Basit yaşa uygun büyük hayvan, rakam figürlerinin olduğu kitaplar tercih edilebilir. Sesli kitaplar tercih edilebilir, basit ve kısa hikatelerin bulunduğu kitaplar okunabilir resimlerine bakılabilir. Tekrarlar içeren kitaplardan ve okunana basit öykülerden keyif alırlar tekrar tekrar aynı öykü ve kitabı isteyebilirler.
3-5 YAŞ
Bu yaşlarda çocuklar artık dengeli bir şekilde atlamaya, zıplamaya ve koşmaya başlamışlardır. Özellikle 5 yaş itibariyle kaba motor becerileri oldukça gelişmiştir. Risk almayı severleri ve fiziksel becerilerini ortaya koymak isterler. Park oyuncakları çok fazla keyif verir. İnce motor beceriler gelişmeye başlar ve kağıt, kalem, makas becerileri geliştirebilirler 5 yaş itibariyle bu becerileri ustaca kullanabilir düz bir şekil kesebilir, küçük boncukları ipe dizebilirler özellikle yine 5 yaşta kurallı oyunlardan ve puan kazandıkları top vb. oyunlardan çok fazla keyif alırlar.3 yaş ile beraber 6-12 parçalı yap-bozlara geçilebilir, geometrik şekilleri ve renkleri öğrenmeye başlarlar oyunlara ve oyuncak seçimine bunlar dahil edilebilir. Basit rakam ve alfabe oyunları, kopyalama, eşleştirme ve sınıflandırma oyunları oynanabilir. 4 yaş civarı amaçlı ve hedefe yönelik davranışlar artar planlar yapabilir lego ve yağ bozlar ile farklı şekiller üretmekten hoşlanır. Gerçek kişi ve nesne temsilleri resimlerine yansımaya başlar, canlandırma oyunları ilgilerini çeker özellikle meslekleri canlandırmak isterler ve kostümler kullanabilirler. Küçük trenler, arabalar pilli oyuncaklar tercih edilebilir. Akülü arabalar, gerçeğe uygun direksiyon mekanizmalarına sahip araçlar 5 yaş itibari ile ise destek tekerleri olan iki tekerlekli bisiklet tercih edilebilir. Tahta bloklar irili ufaklı, boyutları biraz daha küçük ve farklı formlarda lego çeşitleri, el becerilerini destekleyici dokuma oyuncakları, düğme ilikleme, bağcık bağlama uygun dikiş setleri tercih edilebilir. Renk, şekil, rakam eşleştirme oyuncakları, gerçeğe uygun ve aile temsili olan ayrıntılı kuklalar, tüylü oyuncaklar, gösteri sahneleri, kostümler kullanılmalıdır. Oyuncak ev, doktor ve diğer meslekleri kapsayan oyuncaklar kullanılmalıdır. 5 yaş itibariyle telefon, fotoğraf makinası gibi elektronik oyuncakların gerçekten çalışmasını isterler. Küçük gerçeğe uygun birleştirilerek pille çalışan trenler, garaj, havaalanı, uzay gibi gerçeğe uygun oyun sahneleri eğitici olur. Ritim duygusunu geliştirecek her türlü enstrüman ve piyano kullanılabilir. Boya kalemleri, resim kağıtları, makas, kesme yapıştırma malzemeleri, sanat etkinlikleri yapıştırıcı 4-5 yaş itibariyle kullanılabilir. Şarkı, şiir dinleyecekleri radyo ve cd çalarlar, domino taşları ve yaşa uygun kutu oyunları, bingo, ince motor koordinasyon gerektiren oyunlar tercih edilmelidir. kategorizasyon, sınıflandırma gerektiren oyunlar ve materyaller, renkleri, harfleri, rakamları sınıflandırmayı gerektiren kitaplar ve oyunlar oynanmalıdır. Bilim ve fen malzemeleri büyüteç, el feneri, mıknatıs vs. tercih edilebilir. Yaşa uygun resimli kitaplar, alfabe kitapları, tanıdık yerleri, meslekleri, kişileri anlatan kitaplar, gerçekçi hikayeler öyküler, şiirler, eğitici ve öğretici insani değerlere uygun hikayelerin anlatıldığı öykü kitapları tercih edilmelidir.