Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EMDR ( Eye movement desensitization and reprocessing); Türkçe açılımı göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olan özellikle travma ve olumsuz geçmiş yaşantı deneyimleri üzerinde etkinliği kanıtlanmış güçlü bir psikoterapidir.Terapist parmağını sağa sola hareket ettirerek hastanın gözleri ile takip etmesini ister ve bu sayede (bilateral uyarım) beynin iki yarım küresini uyararak kendisini rahatsız eden olumsuz anılarına odaklanarak işlemleme gerçekleştirilir.

Uzman ve deneyimli bir klinisyen tarafından uygulanmalıdır.

EMDR’ın ortaya çıkışı 1987 yılında Francis Shapiro’nun kişisel deneyimine dayanmaktadır.Olumsuz düşünceleri sirayet ettiğinde birden kaybolduğunu ve sonradan bu düşünceleri tekrar hatırladığında eskisi kadar rahatsız olmadığını deneyimlemiştir. Ancak bu düşünceleri yok etmek için bilinçli hiç bir çaba sarf etmemiş, daha sonra bu yaşantı üzerine düşündüğünde o an gözlerini sağa sola yukarı ve aşağıya hareket ettirdiğini hatırlamıştır. Shapiro daha sonra bu fark ettiği göz hareketleri kendisinde ve yakın çevresinde olumsuz düşünceler üzerinde tekrar denemiş ve başarılı olduğunu gözlemlemiştir.

Bu deneyimler esnasında bazı insanların gözlerini sistematik olarak hareket ettirme konusunda zorlandığını fark ederek, parmağıyla yönlendirmeyi içeren bir işlem geliştirmiş ve böylece EMDR’ın temelini atmıştır. Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelen EMDR özellikle TSSB’nin tedavisinde etkili olduğuna dair araştırmalar mevcuttur.

Kimlere uygulanır?

Özellikle travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde oldukça etkilidir bunun yanı sıra olumsuz geçmiş yaşam deneyimleri, öfke ve suçluluk duyguları, ölüm, yas, depresyon, kaygı bozuklukları ve diğer tüm klinik tanı alanları ve migren tedavisinde oldukça etkilidir. Çocuk-ergen-yetişkin ve yaşlı hastalara uygulanabilir.